Лист нержавійка в громадському харчуванні
У харчовій галузі важливе значення має матеріал, з якого виготовляється обладнання, що контактує з продуктами харчування. У цій сфері досить широке застосування отримала така режисерська позиція, як лист нержавійка для закладів громадського харчування. Всі типи обладнання і тари, одержувані з цього матеріалу, не відрізняються негативним впливом на властивості харчових продуктів у процесі їх виготовлення, а також транспортування і зберігання.
Такий вид прокату як лист нержавійка відноситься до категорії високолегованих матеріалів мають значну корозійну стійкість, запорукою якої служить присутність у складі хрому. Таким чином, поверхня матеріалу утворює шар, що перешкоджає корозійних утворень при впливі агресивних речовин.
Використовуються в громадському харчуванні листи з нержавіючої сталі имеют содержание хрома в границах 12 – 27%, и чем выше данная составляющая, тем лучше коррозийная сопротивляемость сплава. Кроме того для улучшения эксплуатационных качеств в состав входят разного рода химические компоненты. Например, если в листе присутствует не менее 18% хрома, а для легирования задействованы молибден и никель, он будет обладать высокой сопротивляемостью к хлорсодержащим веществам. Если доля хрома колеблется между 13 и 17%, лист будет отличать высокая коррозийная сопротивляемость при контакте с химическими смесями и растворами, отличающимися низкой агрессивностью.
В результаті стає ясно, що використовується в закладах громадського харчування неіржавіюча сталь повинна мати такий набір компонентів, щоб відповідати передбачуваним умовам експлуатації. Так, наприклад, на підприємствах громадського харчування, для миття тари і обладнання, що беруть участь в процесі приготування їжі, використовуються різного типу хімічні розчини. Як правило, в них присутня сульфамінова кислота або каустична сода. У результаті, щоб забезпечити безпеку слід застосовувати марку нержавіючої сталі AISI 316 володіє значним рівнем опірності до безперервного впливу агресивних середовищ при нагріванні до 90 °C. У побутовому середовищі, де експлуатаційні вимоги не такі жорсткі, можна обходитися тарою й устаткуванням, одержуваним з нержавіючої сталі марки AISI 304.
У будь-якому випадку, використовувана в громадському харчуванні нержавійка, повинна повністю відповідати всім гігієнічним і санітарним нормативам і не надавати під час експлуатації негативного впливу на людину.
- Переваги листового нержавіючого прокату з TiN (нітрид титану) напиленням (продовження)Всі ці якості нержавіючої сталі з напиленням дають широке поле для різних конструкторських і дизайнерських рішень. Підвищуючи не тільки естетичні показники конструкцій, але і багато інші експлуатаційні характеристики.Повна версія статті